Ajankohtaista


Tiedote oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeesta keväällä 2020.

Oikeustieteellisen alan dekaanikokous pidettiin 8.2.2019 Joensuussa. Tapaamisessa keskusteltiin valintakokeen järjestämisestä vuonna 2020.

Dekaanit linjasivat, että ennakkoon luettavaa materiaalia tullaan käyttämään edelleen, ja lukuaika säilytetään kuukauden mittaisena. Luettavan aineiston laajuudeksi sovittiin 200­−300 sivua, ja sähköinen materiaali tulee tilattavaksi vuoden 2019 tapaan maksuttomana.

Vuonna 2020 valintakoe järjestetään toukokuussa. Koeaika päätettiin lyhentää neljään tuntiin aikaisemmasta viidestä tunnista.

 

Lisätietoja:
dekaani, dekanus professori Pia Letto-Vanamo, Helsingin yliopisto
laitoksen johtaja, professori Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto
dekaani, professori Soili Nysten-Haarala, Lapin yliopisto
dekaani, professori Anne Kumpula, Turun yliopistoTIEDOTE OIKEUSTIETEELLISEN VALINTAKOEKIRJALLISUUS 2019

Oikeustieteellisen alan dekaanit ovat yhteisesti päättäneet, että keväällä 2019 sähköisesti julkaistava valintakoekirjallisuus on hakijoiden käytettävissä maksutta.
Muutos koskee sekä suomen- että ruotsinkielistä sähköisesti julkaistavaa Forum Iuris -kirjasarjan valintakoekirjallisuutta.

Valintakoekirjallisuus julkaistaan keskiviikkona 10.4.2019.
Valintakoekirjallisuutta voi edelleen tilata myös painettuna. Valintakoekirjallisuus on mahdollista ennakkotilata Unigrafian verkkokirjakaupasta 12.-25.3.2019. Ennakkotilaukset postitetaan postipakettina 9.4.2019. Huomioithan, että myös pelkän sähköisen version lukuoikeus tulee tilata Unigrafian verkkokaupasta.

Valintakoekirjallisuuden tilaamisesta lisätietoa Unigrafian tiedotteesta: https://shop.unigrafia.fi/oikeustieteellisen_tiedekunnan_paasykoekirjat_2019/

Lisätietoja:
dekaani, dekanus professori Pia Letto-Vanamo, Helsingin yliopisto
laitoksen johtaja, professori Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto
dekaani, professori Soili Nysten-Haarala, Lapin yliopisto
dekaani, professori Anne Kumpula, Turun yliopisto

Lisätietoja valintakokeesta: https://www.oikeustieteet.fi/valintakoe/Oikeustieteellisen alan todistusvalinnan pisteytys v. 2020

(liite, pisteytystaulukko)

Todistuksella valittavien osuus 40 %

Käyttöön otettavat ylioppilastutkinnon pistetaulukot koskevat kaikkia korkeakouluja ja oikeustieteellinen ala valitsi annetuista kahdesta vaihtoehdosta perustaulukon (taulukko 1), joka ei erityisellä tavalla painota matemaattis-luonnontieteellisiä aineita.
Pisteytysmalli muodostaa johdonmukaisen jatkumon yhteisvalinnan lähtöpisteytyksestä todistusvalintaan.
Painotettavasti aineesta ja aineista käytiin keskustelua, mutta päätettiin jättää erilaisille taustoille ja kiinnostuksen kohteille tilaa sekä mahdollisuuksia.

Todistusvalinnan pisteytys
Pisteitä voi saada viidestä aineesta:

  • Äidinkieli
  • Neljä hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta

Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Hakija voi saada pisteitä useammasta eri kielestä.

 

Oikeustieteellisen alan valitsema todistusvalinnan pisteytysmalli on herättänyt kysymyksiä. Alan vastine liittyen oheiseen keskusteluun: liite (pdf)Todistusvalinnan kriteerit v. 2019 oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa

Vuonna 2019 oikeustieteelliselle alalle avataan todistusvalinta kaikissa alan suomenkielistä koulutusta antavissa koulutusyksiköissä eli Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistoissa.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiskiintiöön kuuluvat hakijat.

Valittavien opiskelijoiden määrät yliopistoittain:
Helsingin yliopisto (Helsinki, suomenkielinen): enintään 35 opiskelijaa
Helsingin yliopisto (Vaasa, suomenkielinen): enintään 5 opiskelijaa
Itä-Suomen yliopisto: enintään 10 opiskelijaa
Lapin yliopisto: enintään 30 opiskelijaa
Turun yliopisto: enintään 30 opiskelijaa

Ylioppilastutkinnosta annetaan pisteitä viidestä kokeesta: äidinkieli tai suomi/ruotsi toisena kielenä ja neljä muuta parhaat pisteet antavaa koetta. Pitkän oppimäärän mukaisia kokeita voi olla maksimissaan kaksi (2), täten maksimipistemäärä todistusvalinnassa on 47,5 pistettä. Jos hakija on kirjoittanut enemmän kuin kaksi pitkää ainetta, voidaan muut ottaa huomioon pistetaulukon B-kohdassa (keskipitkän pisteytyksen mukaisesti).

PISTEYTYSTAULUKKO vuodelle 2019

Kansainvälisten ylioppilastutkintojen (IB, EB, Rp, DIA) yhteispistemäärä suhteutetaan suomalaisesta ylioppilastutkinnosta saatavaan maksimipistemäärään. Pisteet lasketaan kahden desimaalin tarkkuudella samalla tavalla kuin v. 2018.Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa oli ensimmäistä kertaa mahdollista hakea samalla valintakokeella Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistojen suomenkielisiin oikeusnotaari ja oikeustieteen maisterin hakukohteisiin.

Toivomme kokeessa kävijöiltä palautetta. Palautelomake on auki 21.6.2018 klo 16:00 saakka. Kiitos vaivannäöstäsi.
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88024/lomake.html

Valintatuloksen näet Oma Opintopolku -palvelusta 28.6.2018: opintopolku.fi
Valintakokeen oikeat vastaukset ja pisteytys arvosteluperusteineen ovat nähtävissä tulosten julkistamisen jälkeen oikeustieteet.fi -sivustolla.
Saat tehtäväkohtaisista pisteistäsi sähköpostin 29.6.2018.

Voit tutustua antamiisi valintakoevastauksiin ajalla 29.6.–12.7. klo 10–14 ottamalla yhteyttä Itä-Suomen yliopiston hakijapalveluihin: p. 029 445 8990. Käyntiosoite: Yliopistokatu 2, Joensuu (Aurora). Voit tilata sähköpostitse lähetettävän vastauspaperikopion nettisivuilta löytyvällä e-lomakkeella: haeyliopistoon.fi/valintakokeet/valintakokeet/
Kopioitavista/skannattavista koevastauksista laskutetaan 20 €/hakija.OHJEITA VALINTAKOKEESEEN (15.5.2018) SAAPUVALLE: (löytyy myös https://www.oikeustieteet.fi/valintakoe/ )

PUHELIN TULEE SULKEA JA/TAI ASETTAA LENTOTILAAN!

Pakolliset mukana olevat tavarat:
– lyijykynä (+ pyyhekumi) + tarvittaessa teroitin/lisälyijyt
– henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi, poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti)

 Sallitut tavarat

  • Voit viedä istumapaikalle vähäisen määrän syötävää läpinäkyvässä kääreessä. Se ei saa olla voimakkaasti rapisevassa tai muuten äänekkäässä kääreessä.
  • Huomaa kuitenkin, että korvatulppien käyttäminen voi estää sinua kuulemasta ohjeita, joita koevalvoja mahdollisesti antaa kokeen aikana. Käytät siis korvatulppia omalla vastuullasi.
  • Vähäinen määrä juotavaa läpinäkyvässä, kierrekorkilla suljetussa pullossa, josta on mahdolliset etiketit poistettu.
  • Lääkkeet, jotka välttämättä tarvitset kokeen aikana. Tablettimuotoiset lääkkeet saat viedä istumapaikalle vain ilman rasiaa tai purkkia.

Kielletyt tavarat

  • Et saa viedä istumapaikalle mitään muita tavaroita kuin ne, jotka on mainittu kohdissa ”Pakolliset tavarat” ja ”Sallitut tavarat”.
  • Kello (Ei älykelloa eikä tavallista rannekelloa. Koesalissa on kello.)
  • Puhelimen vieminen istumapaikalle katsotaan vilpin yrittämiseksi.
  • Nenäliinat – voit tarvittaessa kokeen aikana pyytää niitä koevalvojalta.


OIKEUSTIETEELLISIIN TODISTUSVALINTA VALINTAKOKEEN RINNALLE

Vuonna 2019 oikeustieteelliselle alalle avataan todistusvalinta kaikissa alan suomenkielistä koulutusta antavissa koulutusyksiköissä eli Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistoissa. Lisätietoja oikeustieteellisen alan opiskelijavalinnoista on sivulla www.oikeustieteet.fi

Todistusvalinnalla valitaan n. 20 % aloituspaikoista. Valittavien opiskelijoiden alustavat määrät yliopistoittain:

Helsingin yliopisto (Helsinki, suomenkielinen): enintään 50 opiskelijaa
Lapin yliopisto: enintään 30 opiskelijaa
Turun yliopisto: enintään 30 opiskelijaa
Itä-Suomen yliopisto: enintään 10 opiskelijaa

Vuoden 2019 todistusvalinnassa käytettävä ylioppilastodistusten pisteytys julkaistaan viimeistään toukokuussa 2018.

Todistusvalinnassa otetaan huomioon vain ensikertalaiset hakijat. Valintakokeella valitaan opiskelijoita vain valintakoepisteiden perusteella. Vuoden 2019 valinnasta alkaen opiskelijoita ei enää valita yhteispistekiintiöllä. Valittavien opiskelijoiden kokonaismäärä tulee pysymään suurinpiirtein ennallaan.

Yhteinen valintakoe vuodesta 2018 alkaen
Vuonna 2018 oikeustieteellisellä alalla siirrytään valtakunnalliseen yhteisvalintaan suomenkielisten opiskelijoiden valinnassa. Valintakoe on yhteinen Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistoihin oikeustieteelliselle alalle hakeville. Ylioppilastutkinnon pisteytys on yhteinen kaikkiin hakukohteisiin. Hakija voi hakea samanaikaisesti jokaiseen neljään yliopistoon.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja yliopistojen vuosia 2017–2020 koskevissa tulossopimuksissa sovitulla tavalla oikeustieteellisen alan valintakoe on vuodesta 2018 alkaen sellainen, että se ei edellytä pitkää valmentautumista. Valintakoekirjat julkaistaan keskiviikkona 11.4 ja valintakoe järjestetään tiistaina 15.5. klo 12.00–17.00. Ohjeet valintakoekirjallisuuden tilaamiseen julkaistaan sivulla: www.oikeustieteet.fi

Valintakoetta kehitetään saatujen kokemusten perusteella oikeustieteellisen alan erityispiirteet ja työmarkkinoiden tarpeet huomioon ottaen alalle soveltuvuutta yhä paremmin mittaavaksi.

Opiskelijavalintoja kehitetään valtakunnallisessa yhteistyössä
Oikeustieteellisen alan opiskelijavalintoja kehitetään alan koulutusyksiköiden valtakunnallisessa yhteistyössä. Tavoitteena on, että valinnan kriteerit ovat valtakunnallisesti yhteneväisiä ja hyvissä ajoin hakijoiden tiedossa. Valintojen kehittämisen lähtökohta on, että oikeustieteelliselle alalle saadaan jatkossakin motivoituneita ja sitoutuneita opiskelijoita, joilla on hyvät opiskelutaidot.

Kehittämistyön perustana on ollut oikeustieteen alan opiskelijavalintojen uudistamistyöryhmän mietintö ”Yhteisvalinnalla oikeustieteeseen” (2017)  [LINKKI: https://www.utu.fi/fi/yksikot/law/ajankohtaista/uutiset/Documents/Yhteisvalinnalla-oikeustieteeseen-mietinto-ja-liitteet.pdf]

Kehittämistyössä on otettu oikeudellisesti ei-sitovana dokumenttina huomioon opetus- ja kulttuuriministeriön 17.8.2017 julkaisema muistio ”Korkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämisen toimenpiteet 2017-2020” ottaen huomioon se, että yliopistolain (558/2009) 36 §:n 3 momentin mukaan ”Yliopisto päättää opiskelijavalinnan perusteista” sekä se, että toimivalta päättää valintaperusteista on yliopistojen sisäisissä, oikeudellisesti velvoittavissa johtosäännöissä sitovalla tavalla osoitettu tiedekuntaneuvostoille.

Oikeustieteellinen ala on hakupaineala: vuonna 2017 hakijoita oli päävalinnassa 5720, joista valintakokeella valittiin 601. Valintakokeeseen osallistuneista 10,5 % tuli valituksi.

Itä-Suomen yliopistoon myös alanvaihtoväylä oikeustieteelliseen
Itä-Suomen yliopisto avaa jo kevään 2018 opiskelijavalinnoissa myös uuden alanvaihtoväylän oikeustieteelliselle alalle. Siirto-opiskelijana otetaan oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkintoja suorittamaan enintään 10 sellaista hakijaa, jotka ovat suorittaneet Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen opetussuunnitelman mukaisia oikeusnotaarin perus- ja aineopintoja vähintään 100 opintopistettä (op). Hakukelpoisia ovat opiskelijat, joilla on Itä-Suomen yliopistossa voimassa oleva opinto-oikeus alempaan korkeakoulututkintoon. Ks. alanvaihtoväylästä: http://www.uef.fi/-/ita-suomen-yliopisto-avaa-alanvaihtovaylan-oikeustieteelliseen

Lisätietoja:
dekaani, professori Pia Letto-Vanamo, Helsingin yliopisto, puh.  02941 23336
laitoksen johtaja, professori Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto, puh. 050 5751589
dekaani, professori Soili Nystén-Haarala, Lapin yliopisto, puh. 040 484 4063
dekaani, professori Anne Kumpula, Turun yliopisto, puh. 050 309 4416

Tiedote pdf muodossa