Ajankohtaista


Oikeustieteet.fi-sivustoa ollaan uudistamassa, ja tämän vuoksi hakukevääseen 2022 liittyviä päivityksiä ei ole välttämättä tehty kaikille alasivuille.

Hakuaika on 16.3.2022 – 30.3.2022 klo 15 Opintopolun kautta. Liitteiden määräaika on 6.4.2022 klo 15.
Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoe järjestetään ma 23.5.2022 klo 14-18.
Valintakoekirjallisuus julkaistaan to 21.4.2022, ohjeet kirjojen tilaamisesta julkaistaan lähempänä.Valintakoevalinnan tulokset julkaistu 6.7.2021

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoevalinnan tulokset on julkaistu.

Lopulliset minimipistemäärät voivat vielä muuttua, ja tilasto lopullisista pisterajoista (sekä todistus- että valintakoevalinta) julkaistaan elokuussa.

Pisterajat 6.7.2021

Aloituspaikat Valintakoevalinta, ensikertalaiset Aloituspaikat Valintakoevalinta, kaikki
Helsingin yliopisto (Helsinki) 61 50 44 48
Helsingin yliopisto (Vaasa) 10 46 6 45
Itä-Suomen yliopisto (Joensuu) 18 45 12 45
Lapin yliopisto 61 43 44 43
Turun yliopisto 50 47 35 46

Valintakoevalinnan tasapistetilanteissa hakijat asetetaan järjestykseen seuraavalla tavalla:
Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen valintakokeen kaikkien tehtävien perusteella tehtävästä 1. alkaen, ja tästä eteenpäin valintakokeen tehtävien mukaisessa järjestyksessä.
Mikäli tasapistesääntöjen soveltamisen jälkeen hakijoita on edelleen tasapisteissä, hyväksytään kaikki nämä hakijat.

Opiskelupaikka tulee vastaanottaa viimeistään 16. heinäkuuta klo 15:00 mennessä. Hakija voi tarkistaa omat tuloksensa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun.
Kokeessa olleille hakijoille lähetetään sähköpostilla omat vastauksensa. Valintakokeet oikeine vastauksineen. https://www.oikeustieteet.fi/valintakokeet/

 Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeessa 24.5.2021 ollut, pyytäisimme palautetta valintakokeen kehittämiseksi. Vastaathan 23.7. mennessä.

Palautelomake (linkki)

Pyydämme palautettasi mm. valintakoekirjallisuudesta ja valintakoejärjestelyistä. Aikaisempaa palautetta on käytetty yhteisvalinnan ja valintakokeen kehittämiseen. Vastaukset käsitellään nimettöminä eikä vastaajien henkilöllisyys paljastu.Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteiden todistusvalinnat julkaistiin 21.5.2021.

Todistusvalinnassa huomioiduksi tulee jokainen valintakriteerit täyttävä ylioppilas. Todistusvalinta on vain ensikertalaisille hakijoille. Todistusvalinnassa on yhteisvalinnassa yhteensä 226 aloituspaikkaa. Enimmäispistemäärä todistusvalinnassa on 154 pistettä. Tasapistetilanteissa ratkaisevat yo-arvosanat seuraavassa järjestyksessä: äidinkieli tai suomi/ruotsi toisena kielenä, parhaat pisteet antava ainereaali, kieli (pitkä oppimäärä), muu parhaat pisteet antava kieli ja matematiikka (pitkä tai lyhyt). Vanhamuotoista reaalia ei pisteytetä uuden pisteytysmallissa. Pistetaulukko löytyy oikeustieteet.fi-sivustolta (linkki).

Pisterajat todistusvalinnassa tulosten julkistamisen aikaan 21.5.2021.
Pisterajat voivat muuttua päivittäin kun muiden alojen tuloksia julkaistaan. Lopulliset pisterajat julkaistaan oikeustieteet.fi -sivustolla elokuun lopussa.

Todistusvalinta, aloituspaikat Alin hyväksytty pisteraja, max. 154 p. Äidinkieli 1. muu koe 2. muu koe 3. muu koe 4. muu koe
HELSINGIN YLIOPISTO, Helsinki 70 132,8 L E L E E
HELSINGIN YLIOPISTO, Vaasa 10 127,9 L E E E E
ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO 20 125,7 L L E E E
LAPIN YLIOPISTO 70 122,4 E L E L E
TURUN YLIOPISTO 56 129,8 L L E L E

Pisteytetyt aineet äidinkielen lisäksi ylläolevassa taulukossa:
HY, Helsinki: matetiikka (pitkä), kieli (pitkä), kieli (keskipitkä) ja reaali (historia)
HY, Vaasa: matematiikka (pitkä), kieli (pitkä), kieli (keskipitkä), reaali (historia)
Itä-Suomen yliopisto: kieli (keskipitkä), kieli (pitkä), matetiikka (lyhyt), reaali (historia)
Lapin yliopisto: kieli (pitkä), kieli (pitkä), kieli (lyhyt), reaali (historia)
Turun yliopisto: kieli (pitkä), kieli (pitkä), reaali (ue), reaali (historia)Itä-Suomen ja Lapin yliopiston valintakoetilaisuuksiin meneville on lähetetty henkilökohtainen sähköposti, tarkista myös roskapostikansio!
Turun yliopiston osalta löydät salitiedot täältä (linkki).
Helsingin ja Vaasa saapumisohjeet (linkki).

YLEISOHJEET

Turvallisuusjärjestelyiden takia sinun on varauduttava olemaan koepaikalla hyvissä ajoin ennen valintakokeen alkamista, joten varaa riittävästi aikaa koepaikalle saapumiseen. Huomioithan matkustamiseen liittyvät turvallisuusmääräykset. Turvavälejä (2 m) sekä hygienia ja maskisuosituksia tulee noudattaa myös valintakokeisiin saapuessa ja koepaikalla.

Sairastuminen ja valintakokeet

 • Jos sinulla on todettu koronavirustartunta ja sinut on määrätty eristyksiin, et voi osallistua valintakokeeseen.
 • Jos sinut on määrätty karanteeniin, et voi osallistua valintakokeisiin.
 • Vaikka sinulle ei olisi todettu koronavirustautia, mutta sinulla on lieviä flunssan oireita kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, sinun ei tule osallistua valintakokeeseen. Voit osallistua valintakokeeseen, jos oireiden alkamisesta on kulunut kaksi viikkoa ja olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
 • Jos olet käynyt koronavirustestissä etkä ole vielä saanut tuloksia, et voi osallistua valintakokeisiin,
 • Jos saavut valintakokeisiin ulkomailta, tulee sinun noudattaa THL:n ohjeistusta kahden viikon omaehtoisesta karanteenista.

Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen. Sinun tulee olla sinulle osoitetussa paikassa oikeaan aikaan.

Sinun tulee varautua esittämään henkilöllisyytesi jo ulkoalueella. Kaikkien osallistujien henkilöllisyys tarkastetaan, joten pidä huoli siitä, että sinulle on henkilöllisyyspaperit* mukana ja että saavut sinulle ilmoitettuun paikkaan ilmoitettuna aikana. (*virallinen, voimassa oleva henkilötodistus, passi, kuvallinen poliisin myöntämä henkilökortti, suomalainen ajokortti, EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti.) HUOM. ilman henkilöllisyystodistusta et pääse valintakokeeseen.

 Kokeeseen tulee ottaa mukaan:

 • Kuvallinen henkilöllisyystodistus*
 • Ohjeiden mukaiset kirjoitusvälineet (lyijykynä/lyijytäytekynä ja pyyhekumi, teroitin, viivoitin ja mahdolliset lisälyijyt)

Voit ottaa kokeeseen mukaan:

 • Yksi korkillinen juomapullo
  • Eväät ei ole sallittu (pl. yksilölliset järjestelyt)
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvittavat lääkkeet. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. painopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Sinulla saa olla mukana kertakäyttöiset korvatulpat, joiden tulee olla avaamattomassa pakkauksessa. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.
 • Varamaskeja läpinäkyvässä pussissa.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä. Kiellettyjä ovat esimerkiksi:

 • Oma kello (oli sitten älykello tai tavallinen rannekello). Jokaisessa koesalissa on kello.
 • Nuuska ja purukumi.
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.
 • Valintakokeessa ei saa käyttää värikyniä tai yliviivaustusseja.

Kasvomaski. Yliopistot edellyttävät valintakokeen osallistuvilta maskin käyttöä valintakokeissa. Suojahanskojen käyttö on sallittu. Maskia tulee käyttää koko valintakokeen ajan lukuun ottamatta lyhyitä juomataukoja. Muista ottaa mukaan myös varamaskeja läpinäkyvään pussiin. Tarvittaessa saat maskin koepaikalta valintakokeen valvojalta. (Jos et aio käyttää maskia, ota yhteyttä koepaikkaa ennen valintakoetta!)

Matkapuhelin tulee sulkea (lentotila) ennen kokeen alkamista ja jättää laukkuun/takin taskuun valvojan osoittamaan paikkaan; valvojat ohjeistavat mihin voit jättää tavarasi kokeen ajaksi.

Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisestasi esim. armeijaa varten, muista pyytää todistus samalla, kun palautat koevastauksesi.

 Valintakoekirjallisuus hakukeväälle 2021 on julkaistu.
Pia Letto-Vanamo: Johdatus oikeuteen ja oikeudelliseen ajatteluun
Sakari Melander: Johdatus rikosoikeuteen
Sampo Mielityinen (toim.): Oikeus ja julkisuus

Kirjojen tilaus Unigrafian sivuilta (linkki).
Lukemisesteiset hakijat voivat tilata Celian (www.celia.fi) kautta valintakoekirjoja maksutta äänikirjoina, e-kirjoina tai pistekirjoina. Lukemisesteellä tarkoitetaan vaikeutta käyttää painettua kirjaa sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Lisätietoa valintakokeesta yleisesti: https://www.oikeustieteet.fi/valintakoe/Yliopistot ovat yhdessä linjanneet, että kevään ja kesän 2021 valintakokeet toteutetaan fyysisinä tilaisuuksina kampuksilla ja/tai muissa valvotuissa tiloissa. Suunnitelma on tehty ottaen huomioon vallitseva pandemiatilanne ja sen edellyttämät turvajärjestelyt.

Jos viranomaiset antavat kevään aikana koronatilanteeseen liittyviä määräyksiä, jotka vaikuttavat valintakokeiden järjestämiseen, hakijoille tiedotetaan siitä erikseen.

Hakijoiden terveys, turvallisuus ja oikeusturva, samoin kuin valinnalle asetetut tavoitteet pyritään ottamaan mahdollisimman täysimääräisesti huomioon.

Hakijoiden tulee noudattaa valintakokeisiin osallistuessaan voimassa olevia viranomaismääräyksiä ja turvallisuusohjeita. Ohjeissa käsitellään muun muassa kokeisiin matkustamista ja toimintaa koepaikalla. Lisäksi yliopistot viestivät hakijoille tarkempia, yksittäisiä kokeita koskevia ohjeita.

Tarkempia koe- ja paikkakuntakohtaisia ohjeita julkaistaan lähempänä koetta. Seuraa hakulomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiasi.

Yliopistojen koostamia vastauksia valintakokeita koskeviin yleisimpiin kysymyksiin: https://www.unifi.fi/uutiset/ukk-valintakokeet-2021/Oikeustieteellisiin yhteensä 46 lisäpaikkaa

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoevalinnan opiskelijavalinta on valmistunut. Yhteisvalinnan toisen vaiheen valintakoepisteet on korjattu Opintopolkuun. Hakijoiden tilanne on korjaantunut Opintopolkuun ja tulokset on julkaistu.

Valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä viime viikon torstaina havaitun virheen vuoksi oikeustieteellisiin tiedekuntiin otettiin 46 opiskelijaa suunniteltua enemmän. Helsingin yliopistoon otettiin 23 ylimääräistä opiskelijaa (heistä 4 Vaasassa toteutettavaan koulutukseen), Turun yliopistoon 10 ylimääräistä opiskelijaa, Lapin yliopistoon 8 ylimääräistä opiskelijaa ja Itä-Suomen yliopistoon 5 ylimääräistä opiskelijaa.

Oikeustieteelliselle alalle valittiin kevään yhteisvalinnassa yhteensä 384 hakijaa valintakokeiden perusteella ja 225 todistusvalinnassa. Helsingin yliopistoon, Helsinki valittiin 196 opiskelijaa (joista valintakokeella 125), Lapin yliopistoon 168 opiskelijaa (joista valintakokeella 104), Turun yliopistoon 147 opiskelijaa (joista valintakokeella 92), Itä-Suomen yliopistoon 65 opiskelijaa (joista valintakokeella 41) sekä Helsingin yliopiston Vaasan koulutukseen 33 opiskelijaa (joista valintakokeella 22).

Torstaina havaittu virhe johtui siitä, että hakijoille oli vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ”ei vastausta” -kohdan.

Virhe korjattiin oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä. Opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttivät paikkansa. Virheen korjaamisen johdosta eri hakukohteiden pisterajat muuttuivat. **

Tulokset julkaistu 13.7.2020 klo 15:00.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan toisen vaiheen valintakoepisteet on korjattu Opintopolkuun. Hakijoiden tilanne on korjaantunut Opintopolkuun ja tulokset on julkaistu.

Virheen korjaamisen takia eri hakukohteiden pisterajat muuttuivat korjauksen myötä. Uudet pisterajat ovat hakukohteiden oikeita pisterajoja. Hakijat, jotka olivat jo saaneet opiskelupaikan 7.7.2020 joko säilyttivät paikkansa hakukohteessa tai nousivat hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveelle. Hakija tulee hyväksytyksi ylimmälle hakutoiveelle, johon hänen pisteensä riittää.

Hakukohteella paikkansa säilyttäneillä hakijoilla voi olla alemmat pisteet kuin oikea (uusi) pisteraja on. Teknisistä syistä johtuen hakukohteen alin pistemäärä Oma Opintopolussa ja 15.7. lähetettävässä tuloskirjeessä on alhaisempi kuin oikea (uusi) pisteraja on.

Hakukohteisiin valintakoevalinnan kautta hyväksyttyjen määrät yhteensä:

Hakukohteen paikkakunta Hyväksytyt yhteensä Ylimääräisinä hyväksyttyjen määrä (13.7.)
Helsinki, yhteensä 125 19
Vaasa, yhteensä 22 4
Joensuu, yhteensä 41 5
Rovaniemi, yhteensä 104 8
Turku, yhteensä 92 10

 

Uusi pisteraja/ ensikertalaiset

13.7. tilanteessa

Uusi pisteraja/ kaikki

13.7. tilanteessa

Helsinki 88 85
Vaasa 81 80
Joensuu 78 78
Lappi 76 74
Turku 84 82

 

** Hallintolaki 51 § Kirjoitusvirheen korjaaminen

 Oikeustieteellisen alan valintakokeen virheen korjaaminen

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot ovat päättäneet siitä, miten valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä havaittu virhe korjataan.

Virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä. Tilanne ei edellytä hakijoilta toimenpiteitä. Hakijoiden oikeustieteellisen alan yhteisvalintaan liittyvät tulokset poistuvat näkyvistä korjauksen ajaksi Opintopolusta. Lopullinen valintapäätös tulee näkyviin Opintopolkuun viimeistään keskiviikkona 15.7.2020.

Opiskelupaikasta jo tiedon saaneet säilyttävät paikkansa.

Virheen korjaaminen johtaa siihen, että jokaiseen yhteisvalinnan hakukohteeseen otetaan ilmoitettua enemmän uusia oikeustieteen opiskelijoita. Virheen korjaamisen johdosta eri hakukohteiden pisterajat tulevat muuttumaan.

Hakijoille oli vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ”ei vastausta” -kohdan.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeen toisen vaiheen pisteytyksessä on havaittu virhe. Hakijoille on vastausten automaattisessa optisessa tarkastuksessa kirjautunut virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin hakija on ruksinut ”ei vastausta” -kohdan.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Virhe koskee suurta osaa kokeen toiseen vaiheeseen osallistuneista. Kaikkia valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistuneita on tiedotettu asiasta sähköpostitse.

Virhe korjataan oikaisemalla opiskelijavalintapäätöstä. Tilanne ei edellytä hakijoilta toimenpiteitä.

Laskuvirheen korjaaminen voi vaikuttaa kaikkiin hakijoihin, mukaan lukien myös hyväksytyksi tulleet. Asiasta tiedotetaan tarkemmin maanantaina 13.7.

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot. Yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot pahoittelevat tapahtunutta.